Onze rijke historie

Geschiedenis van Wynand Fockink

In de zeventiende eeuw, toen de VOC schepen kruiden, specerijen en suiker naar Amsterdam brachten, begon men op grotere schaal likeuren te stoken. Dat de Amsterdamse likeurindustrie zo belangrijk kon worden, kwam voornamelijk doordat de stad uiterst welvarend was en likeur, in vergelijking met bier en jenever, beduidend meer kostte. Daardoor konden alleen rijkere mensen het zich veroorloven om regelmatig een glas likeur te drinken.

Toen Wynand Fockink de uit 1679 daterende distilleerderij en tapperij in de Pijlsteeg in 1724 overnam was Amsterdam nog steeds een rijke en welvarende stad en bloeide de likeurindustrie. In 1778 overleed Wynand Fockink en liet zijn bedrijf aan zijn enige erfgename, zijn dochter Maria na. Na de dood van haar vader zette Maria met de hulp van likeurstoker Dentzel het bedrijf voort. De zaken liepen voorspoedig. Via Maria’s kleindochters kwam het bedrijf in handen van de familie Schmitz en het bedrijf bleef tot 1954 in handen van nakomelingen van Wynand Fockink.

Onder Wynand Fockink en zijn nakomelingen groeide de likeurstokerij uit tot een van de grootste van Nederland. Eind 18e eeuw bezat het bedrijf een zestal panden aan de Oudezijds Voorburgwal en eveneens zes panden in de Pijlsteeg. In het begin van de 19e eeuw groeide het bedrijf nog verder uit o.a. door de export. Wynand Fockink had inmiddels handelshuizen in Berlijn, Wenen, Brussel en Parijs. Frankrijk was een van de grootste afnemers van de likeuren in de periode 1815/1860. In die tijd is ook een passage gebouwd van de Damstraat naar de Pijlsteeg om het winkeltje, het huidige Wynand Fockink proeflokaal, beter zichtbaar te maken. Rond 1870 had Wynand Fockink vijf distilleerketels in gebruik en maakte al gebruik van een stoommachine van 30 PK. Men had toen ongeveer 80 mensen in dienst. In die periode is ook de export naar Amerika op gang gekomen. In 1920 is Wynand Fockink een NV geworden, tot die tijd was het een familie bedrijf.

In de jaren na de tweede wereldoorlog kreeg het bedrijf Wynand Fockink het steeds moeilijker en werd in 1954 overgenomen door haar grootste concurrent Lucas Bols.

De productie werd overgeheveld naar de Bols fabriek op de Amsterdamse Rozengracht en door het handhaven van het kwaliteitsmerk Wynand Fockink kon Lucas Bols er vrijwel zeker van zijn geen klanten te verliezen. Ook het proeflokaal en de slijterij distilleerderij bleven met behoud van het personeel onder hun eigen naam open en werden later ge-exploiteerd door derden en inmiddels weer door Lucas Bols zelf.

De distilleerderij is eind 2013 volledig gerenoveerd en uitgebreid met twee grote nieuwe koperen ketels en gaat voortaan verder onder naam Lucas Bols Distilleerderij.

Hier zullen als vanouds de Wynand Fockink likeuren en jenevers op ambachtelijke wijze worden gemaakt, maar ook wordt hier het hart van de Amsterdamse Bols Genever gestookt en diverse distillaten voor Bols likeuren en Damrak Gin.