Achtergrondkennis producten Wynand Fockink

Bereiding Wynand Fockink likeuren

Likeur is een op alcohol gebaseerde drank gemaakt van smaakextracten uit natuurlijke ingredienten en is op smaak gebracht met suiker. De natuurlijke ingrediënten waar de likeuren hun smaak aan danken, zijn bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel, vanille en sinaasappelen die nog steeds in hun natuurlijke pure vorm worden gebruikt net als de koffie- en cacaobonen, wortels met namen als gentiaan en galanga, verse aardbeien, bramen, frambozen, kersen en pruimen.  

Het gebruik van deze natuurlijke ingrediënten geeft de likeuren van Wynand Fockink hun eigen authentieke karakter. Door te experimenteren met ingrediënten en het vermengen van likeuren ontstaan er nieuwe smaken. Zo doen ze dat nu en zo deden ze dat in het verleden ook waarbij de likeuren mysterieuze namen kregen als Hansje in de kelder, Hempje licht op, Hoe langer hoe liever, Naveltje bloot en Vergeet mij niet.

 Smaakextractie van de ingrediënten vindt bij Wynand Fockink door middel van twee verschillende extractiemethodes plaats: distilleren en macereren.

  • Een distillaat wordt ook wel een Esprit genoemd en heeft de geur en smaak van de ingrediënten aangenomen, maar is altijd kleurloos, het is immers middels dampvorming verkregen.
  • Een maceraat wordt ook wel Tinctuur genoemd en heeft zowel de geur en smaak als de kleur van de ingrediënten aangenomen. Het is immers in direct contact met de ingrediënten gekomen.

 

Distillatie:

De distilleerderij heeft drie koperen distilleerketels (100, 200 en 500 liter), waarmee kleurloze en smaakvolle extracten worden gemaakt uit ingrediënten zoals bv. sinaasappelschillen. De etherische olieën die de sinaasappelsmaak geven zitten in de sinaasappelschil. De gebroken schillen worden in een zak in de distilleerketel gelegd, alcohol en water worden toegevoegd en verhit totdat de alcohol begint te verdampen bij 80-94 graden Celsius. De alcoholdamp ‘trekt’ als het ware de etherische olieën die vrijkomen mee waarna de aromatische damp in de koeler van de ketel condenseert en er een heldere en zeer smaakrijke geconcentreerde vloeistof uitvloeit. Het eerste deel van het distillaat dat uit de koeler vloeit, de kop, gebruiken we niet daar die nog niet de juiste smaak heeft en ook de ‘staart’ aan het eind van het distillatieproces gebruiken we niet. Wij gebruiken alleen het hart van het distillaat, Esprit genaamd, met de door de meesterdistillateur goedgekeurde optimale helderheid en smaak. EenEsprit is altijd kleurloos, deze is immers door dampvorming en condensatie verkregen.

 

Maceratie

Dezelfde sinaasappelschillen (of een ander specerij of een andere vrucht), kunnen gebruikt worden in een andere smaakextractiemethode, die maceratie genoemd wordt. Dit gebeurt door gedroogde en gebroken schillen in alcohol te weken, zoals u hier in de diverse potten kunt zien. Behalve dat bij dit extractieproces andere smaakmoleculen uit de sinaasappel vrijkomen dan bij distillatie, wordt ook de kleur van de schillen ge-extraheerd en krijgen we een zeer smaakvol en kleurig extract dat vanwege de kleur, Tinctuur genoemd wordt. De meesterdistillateur bepaalt de duur van het maceratieproces, afhankelijk van de sterkte en smaakkwaliteiten die hij wil extraheren.

 

Het mengen van Wynand Fockink likeuren

Voor de daadwerkelijke bereiding van onze likeuren is meer nodig dan een Esprit en/of een Tinctuur.

De overige benodigde ingrediënten zijn:

  • Eau Divine, een oplossing van witte kristalsuiker in warm water (35°C) waaraan alcohol is toegevoegd tot een gehalte van 20%.
  • Neutrale graanalcohol
  • Vruchtsappen ongeveer de helft van onze likeuren bevat vruchtsap(pen).
  • Water (gezuiverd en gefilterd)

De geblende likeuren laat men vervolgens altijd een tijdje rusten (het huwen van de ingrediënten) om zo tot een goed uitgebalanceerde smaak te komen.

 

Bereiding Wynand Fockink Jenevers

De basis van Wynand Fockink jenevers is moutwijn die uit verschillende soorten graan wordt gedistilleerd en waaraan verschillende esprits van jeneverbessen en kruiden worden toegevoegd. Het is de moutwijn die de unieke smaak aan jenever geeft en hem bijzonder zacht maakt.

Door de eeuwen heen veranderden de jeneverrecepten en zijn er vanuit Wynand Fockink met name varianten gemaakt met andere graansoorten en variaties in de hoeveelheid gebruikte moutwijn. De Wynand Fockink Superior is bijvoorbeeld 100% moutwijn, maar de andere jenevers bevatten daar weer minder van. Wynand Fockink heeft in de 20ste eeuw ook andere speciale jenevers gemaakt, namelijk Rogge en Spelt jenevers, die inspelen op nieuwe smaaktrends.