Het proeflokaal

Rondleiding Wynand Fockink Proeflokaal

Welkom in het 17e eeuwse Proeflokaal Wynand Fockink.

Hier worden likeuren en jenevers geschonken die nog op dezelfde manier worden gemaakt en gedronken als toen men begon met het maken van likeuren in de 17e eeuw. Wynand Fockink maakt meer dan 70 oud Hollandse likeuren en jenevers, en die kunt u hier proeven op de traditionele wijze van het buigen voor een borrel en slurpen uit een traditioneel tulpglaasje.

Het proeflokaal is authentiek zowel in haar tradities als in haar inrinchting: Omstreeks 1860 werd het interieur van het proeflokaal verbouwd tot de huidige inrichting.Het origineel van 1689 bleef zoveel mogelijk gehandhaafd. Wie hier nu in de eenentwintigste eeuw voor het eerst naar binnen gaat krijgt het gevoel in een zeventiende-eeuws schilderij terecht te zijn gekomen. De entree, de kleine vierkante ramen en de groen en bruintinten zijn karakteristiek voor die tijd. Nog duidelijk is te zien dat het lokaal oorspronkelijk een winkel was met een lage toonbank en een afgescheiden deel waar de kassa stond. Hier vind je geen tafels, stoelen of krukken zoals in de meeste horecazaken. Er speelt geen muziek en de sfeer is identiek aan hoe het sinds de 17e eeuw geweest moet zijn…u mag hier dan ook niet telefoneren in het proeflokaal..liever buiten!

Ik vertel u graag wat over de geschiedenis van het Wynand Fockink proeflokaal:

In de 16e en 17e eeuw toen de VOC schepen kruiden, specerijen en suiker naar Amsterdam brachten begon men op grotere schaal likeuren te stoken. Dat de Amsterdamse likeurindustrie zo belangrijk kon worden, kwam voornamelijk doordat de stad uiterst welvarend was en likeur, in vergelijking met bier en jenever, beduidend meer kostte. Daardoor konden rijkere mensen het zich veroorloven om regelmatig een glas likeur te drinken. In 1679 ontstond op deze locatie in de Pijlsteeg dan ook een distilleerderij en tapperij. In 1724 werd het een officieel Wynand Fockink proeflokaal en werden de jenevers en likeuren van Wynand Fockink hier verkocht, toen Wynand de zaak in de Pijlsteeg overnam.

Initieel noemde hij de zaak naar het toen door veel herbergen gebruikte uithangteken met de beeltenis van een soort Hercules met knots. Om zich te onderscheiden van de andere twee in de buurt gelegen tapperijen met de naam De Wildeman maakte hij daar De Gekroonde Wildeman van. Het uithangbord hangt er nog steeds, maar nu aan de binnenkant, boven de ingang.

Het proeflokaal heeft tot ver in de twintigste eeuw de naam De Gekroonde Wildeman behouden.

Traditie van het slurpen en buigen voor een Wynand Fockink borrel

Op schappen langs de muren staan hier vanaf de 17e eeuw de kruiken en flessen met likeur en jenever. Voor het proeven van de drank gebruikte men kleine glazen kelken (tulpglaasjes), die na gebruik in een tonnetje met water werden ondergedompeld. De tulpglaasjes werden tot de rand toe gevuld, een gewoonte die ook vandaag nog wordt toegepast, waardoor het onmogelijk is om je glaasje zonder morsen op te pakken. Het verhaal gaat dat Nederlanders echt waar voor hun geld wilden en daarom het betaalde glaasje volledig vol wilden hebben, en vervolgens om geen druppel te hoeven verspillen, eerst de ‘kop’ van het glaasje af te slurpen, alvorens het glaasje op te tillen en verder te kunnen nippen zonder te morsen.

Vanwege die lage toonbank moest de klant diep voorover buigen om zijn eerste slok te nemen. Langzamerhand werd dat proeven een doel op zich en ontwikkelde het proeflokaal zich meer en meer tot een plek waar men niet alleen naar binnen liep om een fles van het één of ander te kopen, maar ook puur voor de gezelligheid naar toe ging om in gezelschap van anderen een borrel te drinken, altijd met een buiging voor de traditie! Vandaag de dag worden de glazen bij Wynand Fockink nog steeds vakkundig vol geschonken en moeten gasten de eerste slok (of slurp) nemen met een buiging!

Vrouwen kwamen hier lange tijd niet of nauwelijks over de vloer, behalve achter de toonbank. Het fenomeen van dames achter de toonbank is jarenlang een handelsmerk van het proeflokaal geweest. De directie van Wynand Fockink vond het belangrijk dat het proeflokaal een nette gelegenheid bleef en de aanwezigheid van een dame achter de toonbank weerhield klanten van ´liederlijk` gedrag. Dronkenschap werd sowieso voorkomen door het schenken van maximaal twee glaasjes per klant. Het was hier per slot van rekening een proeflokaal. De dames waren keurige, respectabele vrouwen, die aangesproken werden met de titel juffrouw en bleven vaak jarenlang in dienst. 

Aanvankelijk waren het vooral de vooraanstaande burgers van de stad zoals burgemeesters en raadsleden, die hier tussen de middag een drankje kwamen drinken. Aan het einde van de middag waren dat beurshandelaren en ondernemers die na sluitingstijd van hun zaak de werkdag beëindigden met een borrel. Later mengden zich ook kunstenaars en schrijvers onder de vaste bezoekers. Vandaag de dag komt hier een vaste groep Amsterdammers nog steeds regelmatig op bezoek, en natuurlijk ook een grote stroom toeristen uit de hele wereld, om het traditionele Wynand Fockink slurpen te proberen!


Producten

Producten

Bekijk alle producten van Wynand Fockink.
Contact

Contact

Heeft u een vraag, of wilt u in contact komen met Wynand Fockink?